Pomimo nawału pracy, szaleństwa zakupowego, któremu w tym roku znów miałam nie ulec, znalazłam chwilę, by dogodzić moim łasuchom. Przekopując lodówkę w poszukiwaniu pasternaku znalazłam tubę ciasta francuskiego, któremu termin przydatności do spożycia nieuchronnie zbliżał się do końca. Do „po-świąt”, by nie wytrzymał… Powstały z niego urocze cake pops w kształcie zgrabnych choineczek. dzieci ucieszyły się z nich najbardziej. Jak się okazało, takie ciacha na patyczkach to całkiem fajna sprawa. Mnie podoba się, że można je przygotować pomiędzy anyżkowymi ciasteczkami, a tymi owsianymi z żurawiną (lub innym zestawem).
Polecam wszystkim, którzy mają ochotę sprawi sobie lub komuś bliskiemu taka maleńką przyjemność przy niewielkim wkładzie pracy. Cake popsy z powodzeniem można przygotować z innego ciasta, zachowującego kształt w piekarniku przy okazji pieczenia ciasteczek i choć dzisiejszy wpis to bardziej inspiracja niż przepis, to zapraszam serdecznie.
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- groszki czekoladowe lub połamane kawałki czekolady
- żółtko do posmarowania
- 1-2 łyżki mleka
- drewniane patyczki do szaszłyków
- foremka w kształcie choinki
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego wykrawać choinki za pomocą foremki.
- Połowę choinek posmarować rozmąconym z łyżka mleka żółtkiem.
- Na posmarowane żółtkiem choinki układać patyczki, kawałki czekolady i przykryć drugą choinką.
- Dokładnie dociskać brzegi, posmarować żółtkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180°C aż urosną i uzyskają wyraźnie złoty kolor.
Smacznego !
a ja sie zastanawiałam co ciekawego dzieciakom upiec :)
Moje były zachwycone. Polecam :)
ależ urocze te Twoje choineczki ;)
PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) …i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)
Pozdrawiam!
Martyna
Dziękuję za wspaniałe życzenia, święta minęły w naprawdę miłej atmosferze, mam nadzieję, że u Ciebie było równie miło i smacznie, ja u nas. Serdecznie pozdrawiam.