Szybko gotowane obiady to latem najlepsze rozwiązanie zaraz obok emigracji do restauracji w porze posiłku. Udowodniłam niejednej znajomej, że da się nakarmić rodzinę zdrowo i smacznie w mniej niż pół godziny.
No jak się chce, to się da.
A jak się nie chce, to i tak jak głód przyciśnie to najszybsze rozwiązanie.
Tak więc, jeśli zależy nam na czasie najprostszym rozwiązaniem będzie makaron z pożywnym sosem. W tym momencie najczęściej nurkujemy w lodówce i sprawdzamy stopień zaopatrzenia. W dokładnie taki sam sposób powstał dzisiejszy przepis. Jak się okazało bardzo smaczny i sycący. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani czasu. Większość zrobimy zanim zagotuje się woda na makaron.
Zapewniam, że taki obiad zadowoli każdego łakomczucha i amatora makaronów.

Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 szalotki lub 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina można zastąpić bulionem
- 250 g serka mascarpone
- pieprz
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól morka do smaku
- 2 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- makaron np kokardki - Farfalle
Sposób przygotowania
- W osolonym wrzątku ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę/szalotkę i czosnek. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż aż zmiękną.
- Całość dopraw pieprzem i chili i podlej winem.
- Zredukuj wino.
- Dodaj skórkę drobno startą z cytryny.
- Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności, podlej odlaną wodą po gotowaniu makaronu, by rozrzedzić nieco sos.
- Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
- Do gorącego sosu dodaj gorący makaron i wymieszaj.
- Posyp posiekaną bazylią.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!
doskonałe połączenie :) uwielbiam makarony
Uwielabiam takie makarony, ja robię z mascarpone i szpinakiem :)
Mnie zdecydowanie zadowoli; )
wspaniałe!
W pół godziny?!
Czytając przepis, nigdy bym nie pomyślał, że można tak szybko zjeść tak smacznie.
Widocznie nie jestem dostatecznie szybki. :)
Zrobiłam dziś na obiad, bardzo smaczne :)
Bardzo się cieszę, że danie smakowało i dziękuję za opinię :)
Wszystko ladnie pieknie ale dla mnie jako poczatkujacego i malo obeznanego w kuchni nie wszystko jest tu takie proste….
Szczypta platkow chilli? Gdzie to znajde. I co to jest szalotka?
Płatki chili znajdziesz w przyprawach – to wysuszone i rozdrobnione papryczki chili, natomiast szalotka to odmiana cebuli. Jest od niej mniejsza, łagodniejsza, delikatniejsza i nieco słodsza. Dostępna już w większości sklepów. Można zastąpić cebulą.
A po co skórka cytryny? Tam sama chemia siedzi. Proponuję łyżeczkę soku cytrynowego jeśli ktoś bardzo chce. Pozdrawiam
Skórka z cytryny dla smaku. Zawiera olejki eteryczne, których nie dostarczy sok z cytryny. Nie chodzi o zakwaszenie potrawy. Cytrynę należy oczywiście przed dodaniem do potrawy sparzyć i dokładnie wyszorować.
Robilam ostatnio to danie i bylo bardzo dobre, napewno jeszcze nie raz bede robic, przepis zapisuje sie do naszego rodzinnego menu ;)
Pyszny i szybki obiadek. W moim domu przepis będzie wykorzystywany jeszcze wiele razy. Poleciłam znajomym i również bardzo smakowało