Mimo obcobrzmiącej nazwy ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Wymaga jedynie mocnej ręki podczas ubijania białek do biszkoptu i odrobiny czułości przy łączeniu składników w całość. Ciasto pięknie wyrasta, jest lekkie, delikatne i niesamowicie puszyste. Gdyby nie to, co robi się z nim później byłoby tylko biszkoptem z szczyptą kardamonu, który wprawdzie dodaje mu niesamowitego aromatu, ale z nóg nie zwala.
Sam biszkopt jest jednym z najlepszych biszkoptów, jakie wyszły z mojego piekarnika. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że lekkością pobił mój jak dotąd najlepszy przepis na biszkopt. Nie wierzyłam, że ciasto, które nasącza się niemal trzema szklankami mleka może się udać, a jednak efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto mleczne, chociaż słodkie, jest bardzo smaczne, wilgotne i delikatne o wyraźnym mlecznym smaku z nutą kardamonu. Neutralna w smaku bita śmietana na wierzchu świetnie zrównoważyła słodycz ciasta nasączonego mlecznym syropem.
Jeśli macie w planach zrobienie świetnego wrażenia w prosty sposób, to ciasto z pewnością przyczyni się do Waszego sukcesu. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Ja z reguły niechętnie sięgam po ciasta bez kremu bo są dla mnie zbyt suche, ale to mnie zaintrygowało ;) Sporo faktycznie tego mleka do nasączenia biszkoptu. Początkowo (po tytule) myślałem, że to będzie zwykłe krowie mleko i zdębiałem :P Przepis zapisuję i z chęcią wypróbuję przy najbliższej okazji ;)
Twój przepis z łatwością zafascynował fana wszystkiego co mleczne, spróbuję :)
Zainteresował mnie twój przepis,jak wszystko co mleczne – z prawdziwą przyjemnością go
wypróbuję
Pozdrawia–Lusia
Prezentuje się pięknie :)
Uwielbiam to ciasto!
I tak sie teraz zastanawiam, dlaczego robie je tak rzadko…
:)
Czytałam o tym cieście…ciekawy przepis, a na Twoich fotach wygląda MEGA apetycznie!!!
Serdeczności!!!
Bardzo ładnie się prezentuje. Jestem mlekomaniakiem, więc muszę je wypróbować.
Wygląda wyśmienicie :D. Na pewno spróbuję.
Ja z reguły niechętnie sięgam po ciasta bez kremu bo są dla mnie zbyt suche, ale to mnie zaintrygowało ;) Sporo faktycznie tego mleka do nasączenia biszkoptu. Początkowo (po tytule) myślałem, że to będzie zwykłe krowie mleko i zdębiałem :P Przepis zapisuję i z chęcią wypróbuję przy najbliższej okazji ;)
zqazdroszczę bo jestem antytalentem kuchennym i niewiele ciast mi sie udaje
I truly enjoy looking at on this web site , it contains superb blog posts. Heavierthanair flying machines are impossible. by Lord Kelvin. ebfeadfkdgde