Scones to chyba najprostszy sposób na szybki podwieczorek, a nawet słodki posiłek dla dzieci i dorosłych lub dodatek to zup i sałatek. Świetnie smakują z domową konfiturą lub dżemem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe z rozpływającym się świeżym masełkiem. Wersji scones jest wiele. Bułeczki mogą być lekko słodkie, z dodatkiem owoców lub bakalii lub w wersji wytrawnej z warzywami lub świeżymi ziołami. Są pyszne!
Przygotowanie scones zajmuje zaledwie chwilę. Nie powinno się ich długo zagniatać, a tylko zamieszać składniki, a następnie szybko upiec w dość wysokiej temperaturze na złoty kolor. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, otrzymamy puszyste i lekkie bułeczki pachnące masłem, lekko kruche na zewnątrz i rozpływające się w ustach.
Wiele scones już upiekłam. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy nie ma się pomysłu na przekąskę dla dzieci, po przyjściu ze spaceru lub po prostu, w spokojny, leniwy weekend. Najbardziej lubię wersję z wykorzystaniem maślanki i tym właśnie przepisem dzielę się dzisiaj.
A mi nie wyszły ….. Ciasto po dodaniu mokrych składników było bardzo rzadkie (miało konsystencję gęstej śmietany). Aby je jakkolwiek uformować musiałam dodać sporo mąki i chyba przez to wyszły twarde:(
Ciasto nie wychodzi rzadkie. Na 1,5 szklanki mąki wlewamy tylko 0,5 szklanki maślanki. Podane proporcje są odpowiednie. Bułeczek nie formujemy – wycinamy je okrągłą foremką jak ciasteczka.
Dzięki za ten przepis, już zapomniałam o sconesach dawno temu. Chyba już wiem, co będę robiła po pracy ;)
Takie scones są idealne do popołudniowej herbaty :)
Wyglądają smakowicie)
Przepięknie Ci wyszły! :)
Proste a taaaakie pyszne!!!
Faktycznie proste i szybkie, trzeba będzie wypróbować;) mam nadzieję, że wyjdą tak piękne jak na zdjęciach;)
Akurat mam trochę maślanki i się zastanawiam, co z nią zrobić… Takie scones będą idealnym rozwiązaniem :)
Świetny pomysł, będę musiała wypróbować;) Twój blog to kopalnia świetnych przepisów
A mi nie wyszły ….. Ciasto po dodaniu mokrych składników było bardzo rzadkie (miało konsystencję gęstej śmietany). Aby je jakkolwiek uformować musiałam dodać sporo mąki i chyba przez to wyszły twarde:(
wyglądają przepysznie do tego jeszcze szklanka mleka :)
smaczniutkie ;) na pewno się skuszę
Czy udadzą się również na mące orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej?
Trudno mi powiedzieć, nie próbowałam takiej kombinacji.
Nie wyszło. Bardzo rzadkie ciasto, nie da się go uformować żeby upiec na bułeczki. Coś jest nie tak z proporcjami.
Ciasto nie wychodzi rzadkie. Na 1,5 szklanki mąki wlewamy tylko 0,5 szklanki maślanki. Podane proporcje są odpowiednie. Bułeczek nie formujemy – wycinamy je okrągłą foremką jak ciasteczka.